Meteen naar de inhoud
Home » Groot aantal gebouwen voldoen niet aan ventilatie-eisen

Groot aantal gebouwen voldoen niet aan ventilatie-eisen

Veel gebouwen in Nederland voldoen niet aan de ventilatie-eisen die het Bouwbesluit stelt. Techniek Nederland vindt daarom dat de ventilatievoorzieningen van met name horeca-gebouwen, concertzalen en nachtclubs zo snel mogelijk moeten worden gecontroleerd. De installatiekoepel reageert daarmee op het RIVM-rapport dat gisteren is verschenen. Uit het rapport blijkt dat goede ventilatie het aantal coronabesmettingen flink kan beperken.

Eén op de vijf ventilatiesystemen werkt niet goed

Zeker 20% van de ventilatiesystemen in Nederlandse gebouwen functioneert niet naar behoren. Dat is de voorzichtige inschatting van Techniek Nederland op basis van een inventarisatie onder gespecialiseerde leden. In scholen is de situatie ronduit alarmerend. Onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat zien dat een kwart van de schoolgebouwen (zo’n 1.100 in totaal) nog niet voldoet aan de ventilatie-eisen.

70% minder besmettingen

Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland: ‘Ventilatie kan ons helpen om weer op een veilige manier van gebouwen gebruik te maken. Als nachtclubs en concertzalen voldoen aan de ventilatie-eisen in het Bouwbesluit, valt het aantal besmettingen volgens het RIVM maar liefst 70% lager uit.’ Van der Linden adviseert eigenaren en beheerders van gebouwen om zo snel mogelijk het ventilatiesysteem te laten controleren. Waar nodig kunnen zij dan direct verbeteringen laten aanbrengen. Van der Linden: ‘Het risico op besmettingen is in de winter groter, omdat het bij koud weer minder voor de hand ligt om ramen of deuren open te zetten.’ Het luchten van een ruimte is volgens Van der Linden altijd goed, maar is geen vervanging van goede ventilatie.

Ventilatie te vaak een sluitpost

In veel gevallen voldoen gebouwen niet aan de ventilatie-eisen doordat de omstandigheden veranderd zijn. Gebouwen kunnen bijvoorbeeld in de loop van de tijd een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing kan voor een nieuwe situatie zorgen. Volgens Techniek Nederland zijn controle en aanpassing van het ventilatiesysteem te vaak een sluitpost bij het gebouwbeheer.

Bronvermelding: Techniek Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *