Meteen naar de inhoud
Home » Hoe een goed afgesteld klimaatsysteem bijdraagt aan de gezondheid van uw werknemers in de coronacrisis

Hoe een goed afgesteld klimaatsysteem bijdraagt aan de gezondheid van uw werknemers in de coronacrisis

Natuurlijk is het belangrijk dat kantoorpanden goed geventileerd worden, maar ook gebouwen als scholen en ziekenhuizen moeten je niet vergeten als het gaat om goede ventilatie. Door de coronapandemie is het belang van luchtzuivering weer op de kaart gezet. Maar op welke manier houd je de lucht in alle ruimtes optimaal? Draagt een klimaatsysteem bij aan de virusverspreiding of remt een goed afgesteld systeem dit juist?

Het REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, geeft praktische adviezen[1] voor de ventilatie en het gebruik van uw klimaatsysteem in deze coronapandemie. De adviezen richten zich op de ventilatie van verschillende soorten ruimtes. Uit de adviezen blijkt dat uw klimaatsysteem van groot belang is voor een gezond werkklimaat.

  1. Zorg voor voldoende ventilatie, met buitenlucht.
  2. Zet het ventilatiesysteem op de maximale stand twee uur voor de werktijden van de werknemers in het gebouw, tot twee uur na de werktijden.
  3. Laat het klimaatsysteem ’s nachts en in het weekend (op een lage stand) draaien.
  4. Open regelmatig de ramen.
  5. Laat uw warmtesysteem inspecteren door een klimaatspecialist en zorg dat deze niet lekt, of de lek onder controle is. Zo zorgt u dat de warmte en de lucht alleen komt op de plekken waar u dat bedoeld heeft.
  6. Laat het ventilatiesysteem in toiletten altijd draaien.
  7. Laat de ramen in toiletruimtes gesloten, zo voorkom je een verkeerde luchtstroom.
  8. Zorg dat de gebruikers van het gebouw de toiletten doortrekken met een gesloten klep, om zo te voorkomen dat ongewenste vochtdeeltjes in het systeem komen.
  9. Laat uw klimaatspecialist het systeem zo afstellen, dat er 100% toevoer is van buitenlucht.
  10. Zorg dat de luchtstroom contant en gecontroleerd is.
  11. Wijzig nooit zelf uw verwarmings-, verkoelings- of bevochtigingsinstellingen.
  12. Houd de schoonmaak van uw klimaatsysteem goed bij. U hoeft de schachten van het systeem niet vaker schoon te maken dan nodig.
  13. Hetzelfde geldt voor het onderhoud, het vervangen van onderdelen en filters. Houd het bij, maar plan geen onnodige extra afspraken in.
  14. Instaleer een systeem waarmee de beheerder van de ruimtes in de gaten kan houden of het systeem nog naar behoren functioneert en de kwaliteit van de lucht goed is.

Zoals uit de punten blijkt kan een klimaatsysteem goed bijdragen aan het zuiveren van de lucht en het gezond houden van uw werknemers. Houd de controle over hoe luchtstromen zich door de ruimtes bewegen. Een goed functionerend klimaatsysteem zorgt ervoor dat uw werknemers goed, comfortabel en veilig kunnen blijven werken.

Heeft u hulp nodig met het aanpakken van deze praktische actiepunten? De klimaatspecialist Henderiks Klimaattechniek staan voor u klaar.

Neem contact op met onze klimaatspecialist voor een advies op maat.

[1] REHVA COVID-19 guidance document, August 3, 2020 (https://www.rehva.eu/fileadmin/user_upload/REHVA_COVID-19_guidance_document_V3_03082020.pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *